Kuinka olla mahdollisimman hyvä kummi?

Kummin työ on tärkeämpää kuin ensin uskoisi. Kummi on se joka niin sanotusti lupautuu huolehtimaan lapsesta jos hänen vanhemmille jotain sattuisi. Suuri lupaus eikö vaan. Jollekin tämäkin tehtävä uskotaan, ja yleensä se on joku sukulainen tai erittäin hyvä ystävä. Joku josta tietää ettei hän katoa viereltä mihinkään.

LapsiKummin valinta

Valitse joku johon luotat täysin ja tiedät että he tulevat tukemaan sinua lapsen saannin aikaan ja sen jälkeen. Älä siis luota tehtävää kenelle tahansa, vaan joku joka ymmärtää mitä kummina olo tarkoittaa. Ei riitä että kummi saapuu ristiäisiin kummilusikan kera, ja muuten käy kylässä kerran vuodessa kahvilla. Kyllä jokainen sen tietää kuka on se hyvä ystävä, sisko tai veli ym. joka on omasta mielestä kumminpaikan ansainnut. Valinta ei tule olemaan helppo, ellei ole jo jotain ihanaa ihmistä mielessä tähän hommaan.

Minustako kummi lapsellesi

On suuri kunnia jos joku pyytää sinua kummiksi, se tarkoittaa sitä että ne ihmiset jotka sinua kummiksi pyytävät, luottavat sinuun ja arvostavat sinua niin paljon että uskovat tehtävän sinulle. Kummina sinulla on paljon tehtävää, kuten hankkia kummilusikat, auttaa ristiäisissä, sekä tietenkin kaiken juhlahumun ja alkujännityksen jälkeen, pitää yhteyttä kummilapseesi ja hänen vanhempiinsa. Kummina olo on mielestäni verrattavissa best manin tai kaason virkaan. Siitä saa sen tunteen mitä ei voita mikään, se että joku haluaa sinut ja vain sinut sinne tärkeimpinä elämänhetkinä. 

Mitä minun sitten kuuluu tehdä

Uuden perheenjäsenen saaminen on outoa ja jännittävää sekä tunteellista ja joskus hieman sekavaa. Anna aikaa heille tottua toisiinsa, mutta tarjoa apua jos näyttää siltä että tuoreet vanhemmat eivät kerkeä joka suuntaan. Tarjoudu vaikka vahtimaan lasta jonkin aikaa, jotta äiti saa vaikka nukuttua kunnolla. Auta kodin siivoamisessa tai pyykinpesussa, tämä pieni ele voi tuntua paljolta uupuneista vanhemmista, joilta ei heru aikaa ylimääräisille siivoamisille tai pyykinpesuille. Voit myös tarjoutua vahtimaan lasta ja antamaan vanhemmille vapaa-illan kahdestaan, voin olla varma että he sitä jossain välissä tarvitsevat.

Lasten kasvaessa, ja ollessa jo hieman isompia, he oppivat tietämään kuka sinä olet. He tietävät että olet heidän kummi, ja olet heille tärkeä henkilö. On siis hyvin tärkeää, että olet mukana tärkeinä hetkinä, jos vain suinkin pääset osallistumaan. Syntymäpäivät, nimipäivät ja joulu, sekä ihan normaaliarkena vierailu, kaikki näistä hetkistä on ihania. Vaikka et esim. jouluna pääse paikalle käymään, voit lähettää lapselle kortin tai lahjan, kuinka nyt itse haluat, kunhan muistat lasta jollain tapaa.

Kummina olo on ihana ja iloinen asia, sinulle on annettu tehtäväksi olla kummi lapselle joka tulee pitämään sinua yhtenä elämänsä tärkeistä ihmisistä. Omasta kokemuksesta puhun sen verran, että toiseen kummiin minulla on aina ollut hyvät välit ja toista en näe juuri koskaan. Ja pian minusta itsestäni tulee kummi, jos ystäväni minut vielä kummiksi huolii, aion pitää kiinni kaikesta mitä juuri olen sanonut. Näin ystävät tekevät.

Oli kummina olo kuinka haastavaa tai pelottavaa tahansa, vanhemmuus on aina haastavampaa ja pelottavampaa. Tarjoa siis tukeasi kummilapsesi elämäntiellä, jonain päivänä saat itse lapsia, ellei sinulla jo ole, ja silloin ymmärrät. Silloin on sinun tehtävä valita kummit, ja voit olla varma että miettimiseen menee kauemmin kuin uskoisitkaan. Onnea kaikille joilla on kunnia olla ihanien lasten kummeja.

Kummius on elinikäinen kunnia

Kummina toimiessa tutustut omaan kummilapseesi erityislaatuisesti. Parhaassa tapauksessa tämä on elinikäinen ystävyyssuhde, joka on kummallekkin todella antelias. Kummilapsen kannattaa tehdä reissuja, jotka hän tulee varmasti muistamaan lopun ikäänsä. Jos lapsi asuu vähän syrjemmässä, voi reissu Helsinkiin olla hänelle todella ikimuistoinen kokemus. Tähän kun yhdistää vielä vaikka Korkeasaaressa käynnin, jännittävän elämyksen escape roomissa ja vaikkapa illallisen mukavassa ravintolassa niin avot!