Mitä pitää huomioida, kun on ostamassa lasten turvaistuinta?

Alle 3-vuotias lapsi ei saa matkustaa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa, johon ei saa turvaistuinta – taksi ja  linja-auto muodostavat poikkeuksen sääntöön. Monille voi tulla yllätyksenä, että lapsen on käytettävä autossa turvaistuinta, kunnes hänen pituutensa ylittää 135 senttimetriä. Moni lapsi siis tarvitsisi turvaistuinta vielä ykkös-, kakkos- ja ehkä kolmosluokallakin. Myynnissä on tätä varten turvaistuimia, joiden painoraja on 36 kiloa. Lasten turvaistuimet ovat melko kalliita, mutta se ei saisi olla este sen hankinnalle, sillä turvaistuin voi pelastaa lapsen hengen. Turvakaukalot maksavat noin kuudestakymmenestä eurosta ylöspäin ja turvaistuimet 150-400 euroa. Turvallisia turvakaukaloiden, turvaistuimien, korokeistuimien ja vyöistuimien valmistajia ovat muun muassa Maxi-Cosi, Britax, Cybex ja Graco. 

Vauvalle turvakaukalo, taaperolle turvaistuin

Vauva nukkuu

Vauvan pitää matkustaa autossa turvakaukalossa, ei koskaan sylissä. Turvakaukalo asennetaan selkä menosuuntaan auton takapenkille. Turvakaukalo voidaan vaihtaa turvaistuimeksi, kun lapsen paino ylittää turvakaukalon painorajat, tai kun turvakaukalossa olevan pääntuen yläreuna on lapsen silmien korkeudella. Taapero kuuluu autossa istuttaa selkä menosuuntaan asennettuun turvaistuimeen ainakin siihen asti, että hän täyttää kolme vuotta. Liikenneturva suosittelee tällaista matkustustapaa, koska pienen lapsen painava pää ja herkkä niska saavat näin parhaimman tuen mahdollisessa törmäys- tai kolaritilanteessa. Taaperonkin turvaistuin pitää kiinnittää takapenkille, jos etupenkin edessä on airbag eli turvatyyny – turvatyynyn avautuminen olisi taaperolle hengenvaarallista. Kannattaa hankkia mahdollisimman laadukas turvaistuin. Esimerkiksi Autoliitto testaa ja tutkii erilaisia turvaistuimia, ja julkaisee nämä tutkimistulokset. Parhaimman tittelin saaneet turvaistuimet ovat ehdottomasti harkittavien listalla. Kun valitsee turvaistuimen, minkä yläpainoraja on 25–36 kiloa, voi taapero matkustaa siinä mahdollisimman kauan selkä menosuuntaan. 

Turvaistuimessa leikki-ikäisestä ala-asteelle

3–4-vuotias leikki-ikäinen matkustaa turvaistuimessa, mikä ohjaa auton oman turvavyön oikeisiin kohtiin. Turvavyö ei palvele tarkoitustaan, jos se kulkee esimerkiksi kainalon alta tai selän takaa. Turvavyöistuimessa lantio- ja ylävyö ovat kasvavan lapsen kannalta oikealla korkeudella, ja lapsi saa parasta suojaa mahdollisessa peräänajo- tai muussa törmäystilanteessa. Turvavyöistuin saa olla käytössä, kunnes lapsi kasvaa yli 135 senttimetriä pitkäksi. Turvavyöistuin suojaa lasta myös sivuilta, joten se on paras valinta myös esikoulu- ja ala-asteikäiselle. Toinen vaihtoehto hieman isomman lapsen kuljettamiseen autossa on istuinkoroke, mikä ohjaa lantiovyön oikeaan kohtaan lasta. On kuitenkin otettava huomioon, että istuinkorokkeen kanssa tulee käyttää 3-pisteturvavyötä ja pääntukea. Yli 135 senttimetriä pitkä lapsi matkustaa samaan tapaan kuin aikuiset, eli normaalisti turvavöissä istuen. 

Mitä pitää ottaa huomioon turvaistuinta ostaessa?

Muista sovittaa turvaistuinta autoosi, ennen kuin teet ostopäätöksen. Ota sovituskeikalle mukaan auto, missä lapsi pääsääntöisesti tulee matkustamaan. Ei haittaa, vaikka sovituskäynnillä olisi mukana perheen kakkosautokin, tai vaikka lasta kuljettamaan tuleva isovanhempikin autoineen. Lastentarvikeliikkeen myyjä neuvoo, miten turvaistuin autoon kiinnitetään, ja mitä ne isofixit sun muut härpäkkeet ovat. Kaikkia turvaistuimia ei tarvitse käydä läpi, sillä turvaistuimen valmistajan verkkosivuilta voi tarkastaa, mihin automalleihin kyseinen turvaistuin sopii. Kaikista parhaimman kokonaiskuvan turvaistuimen toiminnasta saat, kun lapsi on mukana reissussa. Ulkomailta voi löytää edullisempia turvaistuimia kuin Suomesta, mutta ne eivät välttämättä sovi omaan autoon, eikä istuimen laadustakaan ole aina takeita.

Turvaistuin

Muista tarkastaa, että turvaistuin tai -kaukalo on mitoitettu juuri sinun lapsesi ikään, pituuteen ja painoon, ja että se on E-hyväksytty. E-hyväksyntä kertoo, että istuin täyttää tietyt Euroopan yhteisön asettamat minimivaatimukset. E-hyväksynnästä huolimatta ei kannata ostaa käytettyä turvaistuinta, ellei ole ihan varma, millaisessa käytössä se on ollut. Jos turvaistuin on ollut kolarissa, tai siihen on muuten kohdistunut voimakasta rasitusta, pitää se vaihtaa uuteen eikä myydä naapurille. Puutteellista tai vaurioitunutta turvaistuinta ei pidä käyttää, vaikkei sen tietäisikään olleen kolarissa. Kaikkia vaurioita istuimen rungossa ja pehmusteissa ei näe päälle päin, joten ei kannata ottaa riskiä. Tiesitkö, että vakuutusyhtiösi voi korvata uuden turvakaukalon törmäystilanteen jälkeen? Oman perheen lapset voivat käyttää samaa turvaistuinta, kunnes se tulee noin seitsemänvuotiaaksi, mikä on istuinten keskimääräinen maksimikäyttöikä. Istuinta ja telakkaa ei kannata tämän jälkeen enää käyttää. Oman istuimesi maksimikäyttöiän kuulet sen myyjältä tai maahantuojalta, ja valmistusvuoden tarkastat istuimen rungosta.